Hyppää pääsisältöön
1.png

Ensimmäinen kotiseutuyhdistyksen museorakennus oli makasiinimuseo Kirkonmäellä. Museolle saatiin vuonna 1948 sopiva 1860-luvun alusta peräisin oleva viljamakasiini vuokralle Vihannin manttaalikunnalta. Jo 1960-luvun loppupuolella alkoivat suunnitelmat museon laajentamiseksi ulkomuseoalueeksi. Lopulta ulkomuseoalue löysi oman paikkansa Vihannin Kirkkojärven rannasta.
Lue lisää

2.png

Ensimmäinen rakennus alueella oli Mikkelänkantti, joka siirrettiin vuonna 1981 nykyiselle paikalleen. Harjannostajaisia vietettiin 27.7.1981 museon ulkoilmajuhlana. Alun perin Mikkelänkantti on rakennettu Lumimetsässä vuonna 1845. Vihannin Lions Club osti rakennuksen 1970-luvun puolivälissä ja lisäksi toisen asuinrakennuksen, jonka hirsiä käytettiin pystytyksessä ja luovutti Mikkelänkantin kotiseutuyhdistykselle.
Lue lisää

Hietalankantti on rakennettu vuonna 1938 Alpuaan. Jaakko Kotila osti rakennuksen asuintaloksi ja siirsi sen kirkonkylälle. Myöhemmin Hietalankantista tuli Osuuskauppa Arinan kiinteistöjä, joka lahjoitti rakennuksen purettavaksi ja poissiirrettäväksi. Pystytys- ja kunnostustöiden jälkeen vuonna 1989 Hietalankantti oli valmiina kokous- ja juhlakäyttöön.
Lue lisää

Uhtuankantti on rakennettu 40-luvun alkupuolella Uhtuan sotatoimialueella, sotilaat pystyttivät Uhtuankantin Alpuan Pirttisaareen sotalesken asunnoksi. Vuonna 1945 talo myytiin Seppo Lumiaholle, joka lahjoitti rakennuksen vuonna 1989 kotiseutuyhdistykselle. Seuraavana vuonna Uhtuankantti siirrettiin kahtena osana Alpuasta Vihantiin rekkakyydillä. Valmistuttuaan Uhtuankantti on palvellut Hietalankantin tapaan kokous- ja majoituskäytössä.
Lue lisää

Alueelle on valmistunut vuonna 2004 asema-alueelta siirretty VR:n työntekijöiden asuinrakennus. Ukko-Pekaksi nimetyn rakennuksen alakertaan saatiin kauan kaivatut sauna- ja pesutilat, keittiö sekä upea kartanotyylinen sali, joka on erinomainen juhlien pitoon, yläkerrassa on kaksi huonetta yöpyjiä varten.
Lue lisää

6.png

Aivan Vihannin keskustassa, seurakuntatalon ja paloaseman välissä, Saaranpolku 4:ssä, sijaitsee kotiseutuyhdistyksen peruskorjaama ja entisöimä punainen hirsitalo nimeltään Saarankantti tai hienommin Villa Saara. Talo on rakennettu jo 1800-1900 –lukujen taitteessa postimestari Andstenin kesähuvilaksi. Vihannin kotiseutuyhdistys osti talon v. 2009 ja on kunnostanut ja entisöinyt talon perinteitä kunnioittaen.
Tilat soveltuvat sekä majoitukseen että juhlien viettoon.
Lue lisää

Lisäksi ulkomuseoalueella on Ohinmaan perältä siirretty tuulimylly, jyväaitta vuodelta 1762, malli kivikautisesta asumuksesta, alueen maannoususta ja esihistoriasta kertova esitetaulu, vuonna 1997 rakennettu puuliiteri. Lampinsaaren kaivokselta saatiin kaivosrata ja malmilohkareita sekä malminkuljetusvaunuja. Alueelle on pystytetty “riukuaita” kesällä 2019.